01
2015
Kategori   /   Yemekli ve Konulu Birliktelik
  • 01/14/2015
  • 01/14/2015

Arkeolog Prof Dr Adnan Diler

14 Ocak 2015 tarihinde Skal kardeşimiz Ayşe Özer’in ev sahipliğinde Lvzz Otel’de yapılan yemekli ve konulu Skal birlikteliğimizde konuşmacımız; Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Konacık beldesinde yapılan kazı çalışmalarında Pedasa Antik Kenti Kazı Başkanlığını yürüten Muğla ÜniversitesiArkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler’di.

Prof. Dr. Adnan Diler yaptığı sunumda 'Pedasa Antik Kenti'nin Anadolu Demirçağ uygarlıkları içerisinde kurulmuş kentlerden biri olduğunu söyledi. Troya uygarlığının yıkılışından sonra, ikinci bin yılın son sürecinin Demirçağ uygarlıklarının ortaya çıkış süreci olmuştur. Karlar ve Lelekler bu süreçle birlikte ortaya çıkmıştır. Bu toplumlar süreç içerisinde uygarlıklar oluşturmuştur. Pedasa bunlar içerisinde önemli bir yerdedir. Çünkü bizim Pedasa'da bugüne kadar açığa çıkardığımız bütün veriler göstermiştir ki, Pedasa Karya'nında aslında en eski buluntularını bize sunan bir yerdir. Özellikle mezarlık buluntuları, nekropol buluntuları bunu çok güzel gösteriyor.'

Pedasa Antik Kenti'nden bugüne kadar Athena kutsal alanında, mezarlık alanında, platform mezarlarda ve akrapoliste kazı çalışmaları yaptıklarını, bundan sonrada bu çalışmaları yapmaya devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Diler, 'Ama bizim Pedasa'daki çalışmalarımızda, özellikle mezarlık, nekropol, timülüs ve platform mezar çalışmalarının çok ayrı bir önemi var. Çünkü bunlar etnik yapıyı erken malzemeyi veren yerler. Çok iyi korunmuş malzemeyi verdiği içinde önemli buluyoruz. Pedasa'da daha uzun yıllar çalışılacak' dedi.