11
2015 ŞUBAT
Kategori   /   Yemekli ve Konulu Birliktelik
  • 11/02/2015
  • 11/02/2015
  • 11/02/2015
  • 11/02/2015
  • 11/02/2015
  • 11/02/2015

Modern Bilimin Işığında Sil Baştan Zeytinyağı

11 Şubat 2015 tarihinde Skal kardeşimiz Onur İslam’ın ev sahipliğinde Doria Hotel’de yapılan yemekli ve konulu Skal birlikteliğimizde konuşmacılarımız Zeytin Dostu Derneği Muğla Temsilcisi Sayın Ferudun Kaykı ve Sayın Atilla Totoş olup bölgemizin önemli tarımsal değeri zeytin, zeytincilik ve zeytinyağı hakkında 'Zeytinyağı ve Sağlık' konulu sunum yapmıştırlar. Sunum içeriğini sizlerle paylaşıyor olacaksak;

Kanser ve Naturel Sızma Zeytinyağı (NSZ)
1- Dünyü Sağlık örgütüne göre 2030 yılında dünyada 13,1 milyon kişinin kanserden öleceği varsayılmaktadır. Ana sebep olarak da sağlıksız gıdalarla beslenme gösterilmektedir. En çok görülen kanser türleri:

Erkeklerde: Akciğer, mide, karaciğer, kalınbağırsak, yemek borusu, prostat kanserleridir.
Kadınlarda: Meme, akciğer, mide, karaciğer, kalınbağırsak, rahim ağzı kanserleridir. Natürel Sızma Zeytinyağının (NSZ) kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

NSZ kullanımı menopoz öncesi ve sonrasında meme kanseri riskini, mide, kalınbağırsak ve prostat kanserlerinin oluşumunu azaltır. Fatih Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada taze sıkılmış zeytinyağının yüksek oleuropein içeriği ile mide kanserini tedavi edebileceği gösterilmiştir.

NSZ'nın içindeki antioksidanlar, flavonoitler, lignanlar, muhtelif polifenoller ilaç benzeri etkilerde oldukça önemlidir. Bunlardan özellikle oleuropein, hidroksitirosol ve tirosol gibi güçlü antioksidanların düşük konsantrasyonlar da bile kanserli hücrelerin üremesini engellediği gösterilmiştir.

Çocuk Beslenmesi ve Gelişmesinde NSZ
NSZ zengin E vitamini içerir. Emzirme döneminde E vitamini memede birikerek çocuğa geçer. E vitamini prematürelerde böbrek ve pankreas yetmezliği tedavisini destekler. Anne sütüne en yakın Omega 3 Omega 6 miktar ve dengesi NSZ'dadır. Bebek büyümesini destekler. Çocuklarda kemikte mineral depolanmasını kolaylaştırır, minerallerin (Ca, Mg, Fe gibi) mide ve bağırsaktan emilimini artırır.

NSZ Antioksidan Özelliği
Akdeniz diyeti denilen beslenme şeklinde yaşamı uzatan antioksidanlar taze sebze ve meyvelerde bulunur. Zeytinyağı meyveden elde edilen tek sıvı yağ olduğundan besleyiciliğinin yanında, güçlü bir antioksidan ve vitamin kaynağıdır. Doğrudan meyveden elde edilmesi bazik beslenme kültürünün en önemli yağı olmasını sağlar.
NSZ'nın antioksidanları vücutta yaşlanmayı yavaşlatır ve kanseri tetikleyen radikal oluşumunu engeller.

NSZ ve Sindirim Sistemi
NSZ ağız kokusunu engeller.
NSZ mide girişinde ve tabanındaki sfinkterlerin gücünü etkilemediğinden yiyeceklerin yemek borusuna geçişini (reflü) azaltır. Mide bağırsak sistemindeki hareketliliği azalttığından yiyeceklerin incebağırsağa geçiş hızını düşürür. Bu dolgunluk ve tokuk hissi verir. Böylece beslenme bozukluğun bağlı diabet (şeker) hastalığının kontrolünü kolaylaştınr.

Karaciğerde, safra salgısını uygun hale getirir. Safra kesesini boşaltır. Karaciğerde safra tuzlarının sentezlenmesini uyarır, kolesterol atılımını arttırır. Pankreasda pankreas aktivitelerinin sabit olması gereken hastalıklarda, pankreası etkin ve optimum oranda çalıştırdığından hastalara tavsiye edilir. Bağırsaklarda içeriğindeki stesterol incebağırsakdan kötü kolesterol emilimini kısmen engeller. Bağırsaktan ca,mg,fe gibi minerallerin emilimini destekler. Kabızlığı engeller. Kolay sindirilir ve yüksek oranda emilir.

NSZ Kalp Damar Hastalıkları
Damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol içeren parçacıkların atardamarın içine yerleşmesiyle oluşur. Bu kan akışını etkiler. Damar tıkanıklığı ile ana atardamar (aort) ve bazı ana damarlar hasar görebilir. Kangren ve doku ölümlerine varan durumlar gözlenebilir.

Tansiyonun yükselmesi ile büyük parçalar kopabilir, küçük atardamarlar çatlayabilir. Bu kandaki trombositlerin pıhtı oluşumunu tetikler. Kan pıhtısı ana damarlarda dolaşır ancak kılcal damarlarda tıkanma yapabilir. Doku veya organ kan gitmezse ölür. NSZ ile zengin beslenenlerde damar tıkanıklığının ve buna benzer rahatsızlıkların (kalp yetmezliği) daha az görüldüğü saptanmıştır.

NSZ ve Yüksek Kan Basıncı (Hipertansiyon)
Kişinin beslenme alışkanlığı değiştirilmeden yalnızca diğer yağlar çıkartılıp yerine NSZ konulduğunda kan basıncı düştüğü gösterilmiştir. Yüksek tansiyon, kalbe, beyine, gözlere ve böbreklere zararlı etki yapar. Yaşlanma belirtilerini arttırır. Düzenli NSZ kullanımı bu belirtilerin gelişimini yavaşlatır.

NSZ ve Hamilelik Dönemi
Hamilelik döneminde NSZ kullanan annelerin bebeklerinin; boy, kilo, refleksler yönünden balık yağı kullanan annelerin bebeklerinden daha gelişmiş olduğu gösterilmiştir.

Balık yağı kullanan annelerin plasentalannın NSZ kullanan annelerinkinden daha kalın duvarlı olabildigi tespit edilmiştir. Bunun sebebinin balık yağındaki Omega 3 Omega 6 oranının ve miktarının yüksek, NSZ’daki oranın ve miktarın ise anne sütülne çok yakın olduğu belirtilmiştir.

Yaşlanma ve NSZ
NSZ her sabah aç kamına 15-20 ml içildiğinde yaşlıların genel durumunda gözle görülür iyileşmeye yol açar. Alzheimer (bunama) oluşumunu engeller. Vücuttaki serbest radikalleri temizler. NSZ hücre yenilenme süresini kısaltır. Hücre ömrünü uzatır. Tüm yaşamsal faaliyetlerin potansiyelini arttırır.

NSZ ve AIDS
İspanya Granada'da AIDS üzerine yapılan bir çalışmada NSZ’nın AİDS' in vücuttaki yayılıma hızını %80' e kadar yavaşlattığı görüldü.

Kolesterol ve NSZ
Kolesterol insan organizmasının temel yapıtaşlarından biridir. Kolesterol değil, kötü kolesterol (okside) (LDL) tehlikelidir. Örnegin anne sütü %90'dan fazla kolesterol içermektedir. NSZ iyi kolesterolü (HDL) yükseltirken, kötü (LDL) kolesterolü ve toplam (total) kolesterol seviyelerini düzenler. Ancak yanlış hazırlanmış gıdalardaki bozulmuş, okside olmuş kolesterol çeşitli hastalıklara yol açar.

Peedy ve Watson'un editörlüğünde NSZ ve sağlık konusunda yazılmış olan Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention (Zeytin ve Zeytinyağının iyileştirmedeki Gücü) adlı kitap 1520 sayfadır.